Sprätter med fötterna

Misstänker att Enricos kemiskakastrering gått ur kroppen. När det doftar gott så sprätter han med fötterna… men bara när han är ute med Mathias. Konstigt. Jag har sett honom göra det några få gånger, medan Mathias fortsätter att hävda att det händer ganska ofta. Enrico kanske inte har behovet av att sprätta när matte är med. :-)

Nosaktivering med kursens andra grupp

Mathias och Enrico skjutsade ut mig till platsen där Carina och jag skulle träffa andra gruppen av kursdeltagare. På schemat stod nosaktivering. Den här veckan hade vi bättre tur med vädret, solen sken och det var lite kyligt.


Allt gick jättebra. Vi har helt enkelt bra kursdeltagare så att till och med en nybliven instruktör kan känna sig nöjd. :-)


Efter kursen stannade ett par kursdeltagare och träffade Enrico och Mathias när de kom och hämtade mig. Enrico kom glatt springandes emot oss och hälsade ivrigt. Ändå stannade han upp ganska snart och ville göra saker med mig. Jag blev glatt överraskad över att han blev var så fokuserad på mig när det var nya människor i närheten. En av kursdeltagarna sa skämtsamt – när Enrico kom springande emot oss som en virvelvind – att han kände till en bra kurs jag kunde gå med min hund. ;-)


På kvällen har vi gått en promenad på ett industriområde där Enrico fick gå upp och ner i olika gallertrappor och ramper. Han behöver träningen för att få bättre självförtroende. Efter att han gått i trapporna och fått beröm så blev han jättefokuserad på mig och ville göra mer… Nu ligger han och vilar gott.


Än så länge har Enrico inte börjat kila sig av det nya fodret. Den lilla säcken är tom, så det får helt enkelt bli en större provsäck.


Årsfest på Västerås Brukshundklubb

När Enrico får leta saker i aktiveringssyfte så ligger föremålen på ett ganska litet område. I dag fick han för första gången leta reda på 4 st föremål utan uppehåll. När han hittat en sak så springer han snabbt tillbaka och ställer sig bredvid mig med blicken riktad in på sökområdet. Han lämnar av föremålet efter mitt ”tack” – oftast :-) utan att tugga. För Enrico blir kommandot ”nästa” en belöning, och han far iväg som ett skott för att leta reda på nästa föremål. Nu gäller det bara att ta vara på hans intresse och utöka träningen så att vi tränar målmedvetet med uppletande (valla av, se till att han söker av på rätt djup osv).


På kvällen var vi på årsfest på Västerås Brukshundklubb. Vi hade trevligt sällskap, god mat och fika. :-) Kom på en hemlighet under kvällen, men den kan jag inte berätta om förrän om några dagar. :-)


På natten gick vi en lång promenad med Enrico, det var stjärnklart och småkyligt. Mysigt. :-)


Valparna 4 veckor gamla

Valparna 4 veckor gamla

Då var det dags igen att besöka de små busiga valparna. Nu är det verkligen liv och rörelse i valphagen, men plötsligt blir det rusning till mamma Dissy för mat och sedan vila. Valparna går ur hundsängen för att uträtta sina behov. Tank att så små valpar redan väljer att hålla snyggt och fint i boet. :-)



Liten flicka, liten pojke, stor pojke och stor flicka.


Valparna busar.

Den här veckan blir det 2 filmsnuttar ur valplådan:
Hela gruppen, 7, 29 MB
Två busiga valpar, 3,85 MB

I går köpte vi en liten påse med Nutro Choice Adult Lamb & Rice. Många hundar som haft problem med allergier, läs klåda, har blivit av med sina problem när det gått över till det här fodret. Jag vill försöka hitta ett vanligt foder som fungerar för Enrico. Han har ätit maten i 1,5 dygn nu och än så länge har han inte börjat klia sig eller fått utslag. Nu håller jag tummarna för att det ska fungera i ett par dygn till, sen bestämmer jag mig för att köpa en stor påse. Allergifodret kostar oss ca 825 kr/månad eftersom det går åt ca 15 kg/månad. Kan Enrico gå över till Nutro så kommer vi nästan att halvera matkostnaden. :-)


I morgon ska två av våra träningskompisar mentalbeskriva sina hundar. Jag önskar Lena med Leo och Åsa med Grogg lycka till!


Något bättre natt

Ja, inte vill jag kalla den här natten som perfekt. :-/ Jag har suttit uppe och läst till tentan hela natten med korta pauser. Börjar bli riktigt trött nu, men om några timmar är det dags att åka iväg och skriva tentan.


Efter tentan kommer jag förmodligen bara komma hem och sova… Nya tag imorgon. Nu måste jag komma igång med ordentliga snabba promenader med Enrico igen. Känner att min kropp behöver röra på sig efter allt sittande framför datorn.


Enrico sover
Enrico sover gott medan jag pluggar till tentan.

Mathias kom hem sent i natt från Enköping och för att jag skulle piggna till lurade jag med mig honom på en promenad med Enrico vid kl 02.00. Efter att vi kom hem så somnade Enrico om och har sovit hela natten utan att varken vanka eller pipa…

Imorgon är det dags att åka och fotografera Saras valpar igen. :-)


Drivkraft och motivation

Ja, det är något man behöver både som människa, hund och i kombinationen människa med hund. Idag kom boken med samma namn, Drivkraft och motivation skriven av Anders Hallgren. Ser fram emot att få tid att läsa den. Du som är intresserad av boken kan beställa den via AdLibris för 158 kr + frakt (nej, jag får ingen provision :-), däremot tycker jag alla ska handla många hundböcker billigt istället för dyrt via bokförlaget).


I natt var Enrico så där orolig igen. Hörde han något som var konstigt så försökte han upp i min säng. :-/ Vankade och pep. Nu sover han som en stock, precis som igår kväll innan vi skulle sova, så att han orkar vanka och pipa i natt igen… Undra just vad det kan vara…


Resten av kvällen och natten kommer jag att tillbringa med boken Programming .NET Components. Hoppas att något fastnar och att jag klarar tentan imorgon eftermiddag.


Promenad vid klubben

Grått och trist, men har man hund så finns inget dåligt väder. Visst är det trist att höra sådant. :-)


Glömde berätta om att vi fick beröm i söndags av en kursdeltagare som tyckte att vi var mycket engagerade i kursen och att det smittade av sig. Sträcker lite extra på mig. :-) Exakt så vill jag att det ska vara även när jag själv går kurs med hund! Det ska vara roligt under kursen, men man ska även känna sig motiverad att träna när man går hem!


Tidningen Canis kom idag, så nu vet jag vad jag ska göra innan det är läggdags. :-) Canis är verkligen en guldgruva för den som tränar hund. Ibland kan jag tycka att det är för mycket Agility, men det är bara för att vi inte själva håller på med det. Synd att det inte finns fler tidningar som vänder sig till tränande och tävlande i hundsport. Nä, nä, försök inte påstå att tidningarna Hundsport, Brukshunden eller Svensk Schäfertidning behandlar träning och tävling med hund mer än en massa resultat från några få tävlingar och många utställningar (som i och för sig också är tävling). Visst har jag sett ett fåtal artiklar om träning, men allt för lite med tanke på vad det är för föreningar som ger ut tidningarna. Egentligen ska man inte vara så förvånad över att brukshundarna idag används till annat än bruksgrenarna, föreningarna verkar fokusera på andra saker i medlemstidningarna…

---

Tillägg (kommentera egentligen inte anonyma kommentarer): Brukshunden innehåller inte något om utställningar. Tidningen fokuserar mer på vad som händer i organisationen, reportage från läger, resultat från SM i Bruks och IPO, Lydnad och Agility med korta intervjuer med de tävlande m.m. Det är mycket sällan som tidningen fokuserar på träning av hund (hur man lyckas med olika moment med olika typer av hundar, hur man belönar sin hund bäst för att få en arbetsvillig hund osv). Vill man ha tävlande medlemmar så kanske man skulle lägga fokus på det som händer innan tävling och inte bara på det efter tävling.


Samma oroliga vovve i natt

Ungefär vid samma tid blev Enrico orolig i natt igen och försökte komma upp i min säng. Nu börjar jag misstänka att det är en löptik på området. Han äter dåligt och inte direkt när han får maten utan lite när det passar honom. Han är rastlös inomhus och vill vara där vi är. Hoppas det är en löptik och att det snart är över, jag behöver sova om nätterna om jag ska orka plugga. Som det är nu så känner jag mig trött mest hela tiden…

Nosarbete med kursdeltagarna

Grått och trist väder var det idag när vi träffade halva kursgruppen för nosarbete. Carina och jag åkte till platsen ca 1 timme innan kursdeltagarna skulle komma för att förbereda korta spår med tuggbenskuber (med godis i) som spårslut.


Vi började med en varsin godissökruta till varje hund som var ca 4x5 meter. Efter godissöket fick deltagarna prova på första övningen för uppletande av föremål. Innan spåren gick vi tillbaka till bilarna och fikade. Vad gott det är att äta smörgås och dricka kaffe ute! :-)


Trots att vädret kunde ha varit bättre så tycker jag att dagen var lyckad och både kursdeltagarna och hundarna verkade nöjda.


När kursdeltagarna åkt hem tog Carina och jag ut Wolf som fick göra några föremålsuppletandet. Enrico var hemma med Mathias.


I natt har Enrico betett sig konstigt. Vid kl 01.30 hände något läskigt enligt honom. Jag märkte inte vad det var eftersom jag hade hörlurar på mig när jag låg och tittade på film. Enrico trängde sig upp i min säng i huvudändan så att hela hunden slutligen satt i sängen. Frågade Mathias om han hört något och han berättade att en av våra grannar stuckit ut huvudet genom fönstret och bråkade med någon i mobilen (snacka om att vi har dålig teckning i lägenheten!) och det var läskigt. :-/


Enrico kunde inte slappna av utan fortsatte till och från att försöka komma upp i sängen i 2 timmar medan jag tittade klart på filmen. Han vankade fram och tillbaka och försökte igen. Till slut tröttnade jag och gick ut och lade mig i soffan i vardagsrummet där han får ligga. Enrico somnade nästan direkt efter att han fick komma nära matte och dela på den stora kudden som ligger i vinkeln i hörnsoffan.


Fanns det risk för att jag förstärkte hans osäkerhet? Visst kan det vara så, men jag ömkade honom inte utan tog ner honom från sängen och sa åt honom att gå och lägga sig, men eftersom han inte ville ligga på golvet bredvid mig utan ville vara nära och känna sig trygg så tyckte jag att jag inte kunde avvisa honom. Han ska känna att jag är hans trygghet. Jag vill inte vara en matte som tvingar honom att ligga t.ex. i ett annat rum ensam när han är orolig. Han ska komma till mig om han vill ha trygghet. Punkt.


Roligt ute i skogen

Det märks att det är höst. Glömmer man att ta på sig gummistövlar så dröjer det inte så länge innan tennisskorna är genomvåta. :-/ Det var det trista, nu till det roliga. :-)


Mathias och jag körde minirapport :-) eller rättare sagt budföring utan fri sikt i skogen. Enrico är mycket snabb iväg och kommer och sätter sig rakt hos båda förarna. Jag är sugen på att prova på rapport med honom. Ska plocka fram en gammal bok som jag har om det och se hur man börjar träna rapport. Även om vi inte ska tävla i det så kan det vara en bra aktivitet i skogen då Enrico älskar att springa. Hans favoriter är budföring, inkallning och apportering. Har lagt upp 2 st videoklipp på inkallning och apportering på hans hemsida. Jag är jättenöjd med hans ingångar. :-)


Inkallning, 4,5 MB
Apportering, 3,8 MB


Promenaden avslutades med ett godissök i närheten av bilen. Alla var nöjda när vi kom hem. Nu får vovven ta det lugnt medan både husse och matte kommer att plugga.


Valparna 3 veckor gamla

Valparna 3 veckor
3 veckor gamla valpar.

Idag var det dags att ta veckobilder på valparna igen. Den 4:e valpen öppnade ögonen som 2 veckor och 1 dag gammal. Alla fyra valparna började stå på benen idag och gå runt. Här kan du se en
videosnutt från valplådan. Det var även dags att klippa de små klorna igen. Även mamma Dissy fick en kloklippning. Det är kul att hjälpa till med småsaker runt valparna. :-)



Liten flicka, liten pojke, stor pojke, stor flicka.

På söndag morgon ska vi träffa halva kursdeltagargruppen. Andra halvan träffar vi nästa söndag. Nosarbete står på schemat och därför valde vi att träffas under helgen så att det fortfarande är ljust ute. Hundarna kommer att få små rutor med godissök, uppletande av leksak och ett personspår som avslutas med en kub gjord av tuggbensmaterial som innehåller godis. Det borde väl vara värt att spåra till! :-)


Medlemsmöte på Västerås Brukshundklubb

Ikväll var det medlemsmöte. Efter alla vanliga punkter med information från styrelsen och sektorerna hade vi grupparbete om hur vi vill att klubben ska utvecklas.


Jag tycker att det var en trevlig kväll med många bra synpunkter, nu får jag bara hoppas att det blir något av dem också så att det inte bara blir mycket snack och liten verkstad. :-)


Pratade med Gerd om att jag vill att hon håller kurs i vinter så att Enrico och jag får träna mer regelbundet och med ett mål, att tävla i vår/sommar. Hon trodde hon skulle hinna med det. Även om vi tränar en del tillsammans så betalar jag gärna henne för en kurs. Hon känner Enrico och mig, samtidigt tycker jag att hon är mycket kunnig och roliga att umgås med. :-) Jag hoppas verkligen att det blir en kurs för det behöver jag för att hålla motivationen uppe och då får jag en piska på mig att planera träningen bättre. :-)


Förberedelser inför kvällen

Carina och jag träffades för att förbereda kvällens kurs. Vi videofilmade när vi arbetade med olika taget med våra egna hundar. Ibland är det lättare att visa än att försöka berätta hur man ska göra.


Vi visade hur man kunde använda fingret, targetstick, vattendunk, musmatta och post-it-lapp.


Innan vi började filma fick killarna springa en stund tillsammans med mig ute på Saras bakgård. Det gick jättebra trots att Enrico var ganska skällig. Efter en stund kom Carina ut och killarna skulle få ta en runda till och då rök de ihop. Wolf tröttnade på Enricos skällande och skulle tysta honom. Ja, vad det var som utlöste det här är svårt att säga eftersom det inte var några konstigheter några minuter innan. Ingen större skada skedd… hittade ett litet tandhål på Enricos rygg på kvällen som vi får hålla ett öga på så att det inte blir inflammerat.


Efteråt tog jag lite bilder på Enrico och Wolf bland nedfallna höstvackra löv. :-) Jag hoppas på fler höstdagar med mera sol så att jag kan ta med kameran och knäppa lite fler bilder.


Enrico
Enrico 2 år och 8 månader gömmer sig i lövhögen.


Enrico och Wolf ute vid Saras gård.

Enrico var även med in till hundrummet och nosade på valp. Först vågade han inte komma innanför tröskeln eftersom Dissy låg hos valparna och morrade. Sen kom han och tittade lugnt men nyfiket in i valphagen…


Stugan på landet

Skulle ut till Sara och träffa Carina idag på eftermiddagen för att förbereda morgondagens kurskväll med lite videoklipp om hur man kan arbeta med target (finger/targetstick/musmatta/post-it-lapp).  Kom jag iväg? Nä, jag somnade medan kamerabatteriet laddade och vaknade inte förrän det var mörkt ute. Vi gör ett nytt försök imorgon bitti. :-) Vet inte vad som gått åt mig, men det känns som om inget fungerar just nu i planeringsväg.


På kvällen åkte jag och Enrico till syrrans stuga och fikade. Det var första gången vi var inomhus. Litet, men mysigt. Ännu en gång fick jag känslan att även jag vill bo i hus på landet eller åtminstone ha en sommarstuga på pendlingsavstånd dit man kan åka för att koppla av utan att behöva planera allt för mycket i förväg.


När vi kom hem tittade Mathias och jag på hus via hemnet.se. Hittade en liten stuga med ladugård och stor tomt. Så himla smutt det vore om man hade en egen plan att träna på och någonstans att träna inomhus vintertid… Drömma kan man. :-)


Exteriörbedömning och mentaltest

Nu har jag anmält oss till Og Eskilstuna för:
Exteriörbedömning 2007-05-26
Mentaltest 2007-09-08


Ska man ha en chans att komma med så ska man vara ute i god tid! :-) Ska bli jätteintressant att se hur det går för Enrico.


Enrico kommer inte att kunna få titeln KORAD eftersom han är för stor och inte är utställd, men jag tycker att jag är skyldig schäferrasen att exteriörbedöma honom i alla fall. Svenska Schäferhundklubben behöver ett större underlag för hur schäferhunden ser ut i Sverige idag.


Ja, vad säger man

Var och besiktade Mathias Opel Vectra idag. Kontrollerade alla ljus bara för några dagar sedan, men det är klart att en av dem lyckats dö innan besiktningen. Fick även en anmärkning på höger yttre styrled som är glapp. Tänk att inte den nyare bilen går igenom besiktningen utan anmärkning, medan min skrutt Toyota Starlet gör det. :-) Nästa gång kommer nog inte den heller att gå igenom smärtfritt efter att rosten brett ut sig och Mathias använt den som budbil vilket sliter rätt hårt på bilen.


Kände mig blek och hösttrött så jag åkte och solade en halvtimme, så imorgon är jag röd som en kokt kräfta. :-) Har fortfarande lite ont i kroppen, men det känns bättre än igår.


Ont i kroppen

Idag har jag träningsvärk i hela kroppen från gårdagens mentaltest. Tydligen använder man andra muskler som rottweilerägare jämfört med schäferhundsägare. :-) Fingret känns ok även om det är mycket svullet i pekfingerleden. Under de två första dagarna kunde det bli värre, men sen ska jag se en förändring till det bättre.


Lite förvånad är jag över att det varken värker eller gör ont när jag använder det. Det enda som blir besvärligt är att inte kunna skriva normalt på tangentbordet och att hålla fingret från vatten…


Mathias har haft all hundaktivitet både igår och idag. Han berättade att Enrico verkligen är motiverad att arbeta nu när de varit ute. Blir sugen på att gå ut på ett väl planerat träningspass. Det är inte alltid hunden är så motiverad och då vill man passa på… Jag blir motiverad av att se att vovven är motiverad! :-)


Händelserik dag

Wolf
Masatis Vargo "Wolf".

Det blev en ofrivilligt tidig morgon. Vaknade kl 03.45 och kunde inte somna om. Hämtade Carina, Klutten och Wolf vi kl 07.30. Klutten skulle hem till sin mamma i Strängnäs medan Carina och jag fortsatte till Södertälje med Wolf.


Vi var några minuter sena, men det gjorde inget för hunden innan oss hade ännu inte gått. Eftersom Carina brutit fingret härom kvällen så fick jag gå banan med Wolf. En kvinna som gick med i publiken skulle filma, men icke. Kameran fungerade inte! :-( På något sätt hade batteriet blivit tomt även om jag kollade upp det igår kväll… Ingen film vilket innebar att Carina aldrig fick se Wolf in action :-/ eftersom hon stannade inne i klubbstugan så att Wolf inte skulle störas under testet. Carina fick mycket beröm för Wolfs resultat. Han gick jättebra och löste uppgifterna bra själv. Han fick 186 poäng och var därmed godkänd. Det jag var lite orolig för var att han inte skulle vilja hänga efter mig vid figurraden, men där var det inga problem, snabb var han och hittade mig direkt utan någon tvekan.


Vid sista leken med kamptrasan var Wolf ganska trött, så när han skulle göra ett omtag så råkade han bita mig i fingret. Det blödde ordentligt från två små sår så att de mesta bakterierna kom ut. Leden på höger pekfinger är svullet av en inre blödning så det är svårt att böja fingret. Åkte till vårdcentralen på kvällen och fick antibiotika i 10 dagar mot inflammation. Det låter värre än det är, men det är lite bökigt att skriva då tussen på fingret är i vägen så jag skriver ofta fel. Tur att Microsoft skapat Word som rättstavar åt mig. :-)


Innan vi åkte hem hann vi med att gå på marknaden i Strängnäs och fika hemma hos Kluttens mamma. Det var en händelserik och mycket rolig dag. Nu är jag ännu mer sugen på att mentaltesta Enrico!


Valparna 2 veckor gamla

Dissy och valparna
Dissy med 2 veckor gamla valpar.

Nu är det lite mer rörelse i valplådan. Du kan se en videofilmssnutt på Morfars Kennels hemsida. Valparna växer så det knakar och 3 av 4 har öppnat ögonen.


Liten flicka, liten pojke, stor pojke, stor flicka.


Mamma Dissy.

Imorgon bitti åker Carina och jag till Södertälje BK för att mentaltesta och exteriörbedöma Wolf. Igår kväll blev Wolf skrämd av en motordriven rullstol och det resulterade i att Carina fastnade med fingret i kopplet och fingret gick av! :-( Snacka om otur! Usch, kan inte ens tänka mig hur ont det måste göra när kroppen kommit över chocken. Så det blev ändrade planer. Jag kommer gå mentaltestet med Wolf imorgon och Carina (eller någon annan) får filma.


Trött

Jag vet inte om det är hösten eller stressen som gör mig så trött. Svårt att koncentrera mig har jag också. Orkar inte ens skriva här…


Kvällens kurs

Lite dåligt förberedd kände jag mig när jag pratade om hundens utveckling. Vi hade tagit med oss ganska många böcker om lagar som hundägare bör känna till, hundens friskvård, massage och stretching och hundens sjukdomar. Visade även innehåll i våra förstahjälpenväskor som kursdeltagarna fick titta i och känna på.


Det är en mycket trevlig grupp och det blir bra diskussioner. Vi hade med oss en halvtidsenkät för att se vad vi gått igenom och om vi haft för lite, lagom eller för mycket av något samtidigt som kursdeltagarna fick kryssa i vilka moment de ville träna mer på. Nu har mer än halva kursen gått, dvs det är 4 gånger kvar. Två av dessa kommer att vara lite mer aktivering mellan hund och förare medan de två andra är mer träning på olika moment.


Jag blir själv mycket sugen på att gå på kurs med Enrico. Jag ska nog fråga om Gerd inte kan hålla en kurs så att det blir mer struktur och att hon får betalt för sina ansträngningar. :-)


På lördag ska jag följa med Carina när hon ska genomföra både mentaltest och exteriörbedömning med Wolf i Södertälje. Mathias blir kvar hemma med Enrico. Det ska bli jättekul att filma det. Jag har aldrig sett ett mentaltest. Testet är omgjort från och med nästa år så om vi genomför det med Enrico så kommer det att vara lite annorlunda…


Förberedelse inför imorgon kväll

Var hos Carina och förberedde kursen som vi håller imorgon kväll. Det kommer att vara en teoretisk kväll utan hundar med en genomgång av ”hunden och lagen”, skötsel och hundsjukvård. Det är ganska mycket som ska gås igenom och det gäller att det inte blir långrandigt och tråkigt. I slutet kommer kursdeltagarna att få svara på en halvtidsenkät så att vi vet om det är något vi ska träna mer eller mindre på.


Efter att vi delat upp uppgifterna så fixade vi med Carinas dator och gick en promenad med Wolf (Enrico var hemma med Mathias).


12 timmar extra/dygn

Om jag ska hinna med allt jag vill och ”borde” skulle jag behöva minst 12 timmar extra/dygn. Just nu vill jag prioritera skolan, men det kommer alltid småsaker mellan som tar tid och som måste göras för att jag inte ska ha dåligt samvete.


Just nu håller jag på med små uppdateringar på den lokala brukshundklubbens hemsida. Resultat och bilder som jag borde ha lagt ut förra veckan, men jag hann inte med…


Imorgon är det labb på skolan under förmiddagen, på eftermiddagen ska jag åka ner till stan och fixa mina ögonbryn (färga+trimma). En må-bra-faktor mitt bland alla måsten. :-) Senare på eftermiddagen eller kvällen måste jag och Carina förbereda oss inför onsdagskvällens kurs. Och mellan dessa ska jag ut med Enrico. Jag kommer nog att sova gott imorgon kväll…

Trist att jag inte hinner träna med Enrico tillsammans med träningsgruppen imorgon. :-(


Just nu i min Mp3-spelare; Tomas Blome läser Coq Rouge av Jan Guillou. Jag har läst alla Hamiltonböckerna, men nu tänkte jag lyssna igenom dem under hösten. Bra avslappning när jag ska sova. :-)


Besök av Nanne och Ulla

Idag skulle jag bara vara effektiv med att städa bilen och plugga. Bilen blev städad, så nu luktar det inte hund längre. Ok, jag erkänner att Mathias gjorde det mesta jobbet, men det var jag som städade ur bagageluckan. :-)


Fick ett mycket trevligt avbrott mitt på dagen då Nanne och Ulla kom på besök från Sala. Vi åkte ut till skogen så att Ulla och Enrico fick bekanta sig. Minns inte om de nosat på varandra när Ulla var liten, men nu har fröken hunnit bli 13 månader och mer i samma storlek som Enrico. I början sprang Enrico med ragg över hela ryggen. Båda hundarna tyckte det var lite läskigt, men det gick över för Enrico eftersom han hittat en brud som vill jaga honom. Vilken lycka! :-) Ulla kunde ändå tycka att Enrico var lite stor och lite påhängsen emellanåt. När de får fortsätta träffas så tror jag att Ulla kommer att bli modigare och då kommer de att bli mer jämspelta. Nu låter det som om Ulla var rädd, men det var hon inte utan hennes reaktion kom när Enrico kom springandes emot henne i 180 och skällde lite uppfodrande. Inte minns väl han att rottweilers inte gillar när man skäller på dem… minnet är bra men kort, det är ändå nästan en vecka sedan han träffade Wolf. ;-)



Ulla och Enrico bekantar sig med varandra...

Efter promenaden åkte vi till pappas hus och fikade (det var där bilen städades). Under fikat fick vi se den matintresserade fröken gå runt och undersöka huset. Hon är inte den som bangar om någon vill gosa med henne, en mycket social och trevlig tik. Mathias pratade fortfarande om henne på kvällen. :-) Jag tror han funnit en favoritrotttis i Ulla precis som min favorit är Fritte.


Pluggandet… hmmm… det får bli nu det! :-)


Det händer en massa roliga saker

Det är mycket roligt som händer runt omkring oss bland våra kompisar med hundar. Först ut var Sara med Morfars Kennel (Lancashire heeler) med stigakullen, Åsa med Kennel Bärsärk (Hovawart) planerar att para Cider (Korad Ciara von Andwari) inom en månad och sist ut är Nannes rottweiler Nyha (LPI Such Daleos Nyha) som är parad med IPO1 Such Dkuch Von Hause Nomis Dexel, valparna kommer att födas hos Kennel Daleos i slutet av november, eftersom Nanne är fodervärd åt Nyha. Nyha är moster till Nannes Ulla, så Ulla får en kull kusiner på köpet. :-)


Jag vill passa på att gratulera Åsa med hovawarten Bärsen (Korad Such Nuch Tjh Mytologins Bärsärk) som blev Norsk utställningschampion idag på utställningen i Kongsvinger! Surfa in på Kennel Bärsärks hemsida för att se bilder på snyggingen. Länken hittar du i högerkanten…


Det är jätteroligt när det händer positiva saker runtomkring oss nu när höstens mörker nästan slukar oss… och mörkare ska det bli innan det vänder den 21 december. :-)


Valparna 1 vecka gamla

Valparna 1 vecka gamla
Valparna 1 vecka gamla.

Var hemma hos Sara och tog bilder på valparna, som är 1 vecka gamla nu. Små söta Lancashire heelervalpar som ser ut som små rottweilers. :-)


Det är svårare än man tror att fotografera valpar. När man lyfter bort en av dem så söker de efter syskonen och mammans värme, trots att ögonen ännu inte öppnats. Inte är det lätt att få dem att ligga i en klump heller, men vad gör det, huvudsaken är att valparna känner sig trygga.


Liten flicka, stor flicka, liten pojke, stor pojke.


Valparna tillsammans med mamma Dissy.


När jag kom hem så blev jag mycket ivrigt genomnosad av Enrico. Han brukar vara ivrig när jag kommer hem och luktar annan hund, men nu var det något extra och det märktes på Enrico.

[Inlägg ändrat då bilderna lagts ut]


Inte utan min dator

Att påstå att jag inte kan leva utan min dator är fel. Visst kan jag, men jag vill inte. :-) Att läsa mejlen varje dag är för mig lika naturligt som att plocka upp posten som brevbäraren slängt innanför ytterdörren. Min bärbara dator – Compaq Presario 2700 – är 4,5 år gammal och börjar visa ålderstecken. Batteritiden är inte längre än ca 20 minuter jämfört med ca 3 timmar när datorn var ny. El-kontakten har blivit glappt, så plötsligt får jag en varning om att allt kommer att stängas av pga att strömmen i batteriet är på väg att ta slut… medan jag har strömsladden i…


Annars är jag mycket nöjd med datorn. Den räcker fortfarande prestandamässigt eftersom jag inte håller på med vare sig videofilm (redigerar videofilmen på Mathias stationära dator :-)) eller spelar spel. Den ända begränsningen jag upplevt var att hårddisken var för liten, men det löste jag förra veckan genom att skaffa en extern hårddisk med 320 GB, så nu får jag plats med alla bilder och videoklipp jag vill spara.


Jag hoppas att el-kontakten ska hålla ett tag till, för just nu har jag inga pengar till en ny dator och jag behöver datorn dagligen för skolarbetet och diverse andra mindre projekt…


Kanelbullens dag

Idag är det kanelbullens dag och självklart ville jag ha en till kaffet. Kanelbullen är i mina ögon underskattad och bortglömd i hyllorna där den konkurrerar med wienerbrödet. Mathias hade köpt nybakade bullar från Brynolf bagare på vägen hem från brukshundklubben. Enrico gjorde sitt bästa för att tigga sig till en bit, men hans matte är stenhård. Bilringar som bullarna resulterar i är till för människor. :-) Längtar redan efter semlorna i januari. Jag = gottegris? :-)


Imorse ville inte Enrico äta sin mat. Om han inte äter så är något galet. Hittade ett litet sår i nosen igen. Den här lilla sprickan hoppas jag läker av sig självt. Jag vet inte vad han gjort, men det ser ut som en spricka man får i näsan när man varit förkyld och snutit sig ofta, men det är knappast hans anledning…



Då var det kurskväll igen. Det var Carinas tur att ha huvudansvaret. Den här formen känns bra – att vi tar huvudansvaret varannan gång. Efter utepasset frågade vi hur det kändes och kursdeltagarna tyckte att det blir bättre och bättre. Jag har samma känsla. Nu börjar vi bli mer varma i kläderna och vet vad vi ska göra och hur. Gruppen är mycket duktig och läraktig. Hundarna passerar varandra mycket nära och under passiviteten är det lugnt och stilla. Jag är stolt över våra kursare! Enrico och jag var definitivt inte så här lugna när vi gick våran fortsättningskurs och det här är en grundkurs… :-)


På fredag ska jag åka ut till Sara och ta lite bilder på valparna. Looolit, looolit!


Hundpromenad

Efter förmiddagens föreläsning i komponentteknologier åkte Carina och jag ut med hundarna. Enrico var lite ivrig på Carina, men hon parerade honom bra. Konstigt, men om Enrico märker att någon inte riktigt vill ha med honom att göra, så ska han ställa sig in och visa att han minsann är snäll. Vill man ha med honom att göra, så blir han ännu gladare och livligare. :-) Men hans ivriga sätt är inte så bra just nu eftersom Carina har mycket ont i ryggen och det blir inte bättre av att en stor schäfer på 45 kg kommer och knuffas…


Efter promenaden åkte jag till Carina för att förbereda morgondagens kurskväll. Carina kommer att ha huvudansvaret och jag får glida med lite. :-)


Imorgon ska jag sitta hemma och plugga.


Rosa Bandet

Under oktober månad har Cancerfonden en kampanj till förmån för bröstcancerforskning. I Sverige dör drygt 1 500 kvinnor av bröstcancer varje år. Även män kan drabbas, men det talas inte lika ofta om det. Idag köpte jag ett rosa band på apoteket och jag hoppas att fler gör det, för forskningen behöver pengar.Rosa bandet


1982 drabbades min mamma av bröstcancer. Hon var bara 34 år gammal.


En morgon undrade vi om mamma hade blött näsblod under natten – det gjorde hon ganska ofta på den tiden – eftersom hon hade blodfläckar på nattlinnet. Hon kände efter och kunde inte minnas att hon gjort det. På något sätt bestämdes i alla fall att hon skulle kontakta läkaren för en undersökning. Det visade sig att cancertumören tryckte på mjölkkanalen och att det därför kommit blod. Det ena bröstet opererades bort och hon valde att leva med en bröstprotes istället för att göra en bröstrekonstruktion. Hon behövde inte genomgå vare sig strål- eller cellgiftsbehandling.


Den typ av bröstcancer som drabbade mamma var förmodligen inte genetisk. Mig veterligen har ingen annan i släkten drabbats av bröstcancer, men visst finns tanken där om jag känner mig trött i längre perioder eller har ont i bröstet. Jag tänkte ofta på den här händelsen året då jag själv fyllde 34…
---
Ikväll är det styrelsemöte på Västerås Brukshundklubb och efter det är det plugga som gäller.


Orkar jag inte plugga, så får jag göra annat

Vaknade kl 04.40 imorse och kunde inte somna om. Stundtals har jag mått illa under dagen, så trött har jag varit. Ville inte lägga mig på dagen, för då hade jag inte somnat i natt.


Är man så här seg i huvudet så ska man inte plugga, då fastnar ingenting. Tänkte att jag kunde göra något som inte behöver någon tankeverksamhet, så jag städade undan en massa hundrelaterade böcker som legat på bordet vid min säng. Jag har många böcker i ämnet – och fler kommer det att bli – men att det var 72 st hade jag inte vågat gissa på. Hundböcker är som ett gift för mig. :-)



Mina hundrelaterade böcker... och fler kommer de att bli...

Ska försöka att endast ha en hundrelateradbok i taget vid sängen, så nu får det bli Nya Allmänlydnad eftersom vi använder den boken under kursen på brukshundklubben. Tänkte ha samma princip när det gällde databöcker, men det gick inte. :-) Jag har redan 3 st böcker om programmering liggandes på bordet, C# for Programmers, ASP.NET 2.0 with C# och Programming .NET Components.


Nu är det dags att varva ner och hoppas på att John Blund kastar sömnpulver…


Hjärngympa

Enrico fick lite hjärngympa när vi var ute idag. Han tappade totalt bort föremålet han skulle leta upp, men han gav sig inte utan vidgade bara området. Måste lägga upp föremålsuppletandeträningen ordentligt så att han söker av på rätt sätt, det har varit lite slarv med det. La ett kortare näringsspår som han arbetade sig igenom mycket noggrant. Sugen på att träna mer, men förkylningen gör att kroppen inte känns helt bra än.


Lämnade bakluckan öppen, men burdörrarna stängda när vi kom hem till pappa. Tänkte passa på att vädra ur lite. Hörde något på gården och tittade ut om det kom en annan bil (jag hade parkerat mitt på gården), men det enda jag såg var grannens tjocka gråa katt som stod på bakbenen och med framtassarna på kofångaren och nyfiket nosande in i buren. :-) Tur att jag inte lämnade burdörren öppen, för då hade jag nog haft en katt i bilen.


Det piper i badrummet. Mathias badar Enrico. Snart kommer en våt hund och tigger kvällsmat. :-) Måste gå…