Ingen vettig förklaring

Enrico och jag tog en promenad vid vägen mellan åkrarna idag. På vägen tillbaka till bilen såg jag en älg komma travande mot oss över åkern, efter en stund stannade älgen, såg sig om och bytte riktning. Skönt. Det var en bra bit kvar till bilen och jag började få lite olustkänslor. :-/ Enrico var så fokuserad på mig så han såg inte älgen. :-) Vi hade precis slutat träna och busa, och jag hade kopplat upp honom för att han skulle varva ner innan vi kom fram till bilen.


På eftermiddagen har Enrico varit minst sagt spattig inomhus. Vid tre tillfällen har han sprattlat upp ur liggande ställning medan han tuggat på sitt tuggben, precis som om något ramlat över honom eller en geting stuckit honom, men vi hittade ingen förklaring till hans agerande. Enrico verkade anklaga tuggbenet, för det ville han inte ha efter den tredje gången… Efter att ha hållit i tuggbenet ett tag medan han tuggat så duger den igen. Jag önskar jag kunde se vad som rörde sig i Enricos huvud idag, för jag har ingen vettig förklaring till hans handlande.


En
72-årig amerikansk kvinna, med psykiska problem, dödade sina fyra schäfrar pga att hon inte hade råd med hundmat. Först försökte hon förgifta dem, men det hjälpte inte så hon sköt dem, men hundarna överlevde, så till sist satte hon eld på dem.


Jag blir ledsen/arg/förbannad när försvarslösa barn och djur behandlas illa. :-(


Nu äntligen

Dammsjötorps Disa
Dammsjötorps Disa, eller Dissy som hon kallas. Blider på valparna kommer senare...

I natt fick Dissy 4 st små valpar, 2 hanar och 2 tikar. Välkomna valpar! Både Dissy och valparna mår bra. Bilder hittar du på Morfars Kennels
hemsida, under Nyheter. En av tikarna ska bo hos fodervärden Carina – med Wolf. Riktigt kul, då får man se en av valparna utvecklas på nära håll.


Måste även gratulera Nanne med Ulla som hade HD grad A och AD u.a. vid utförd röntgen förra veckan. :-) Tre av åtta valpar i Ullas kull blev röntgade och alla hade samma perfekta resultat. Skönt att Ulla var frisk då jag vet att Nanne tränar henne och vill komma ut på tävlingsplanen.


Annars har det varit lugnt idag…


Promenad vid klubben

Nu är både Mathias och jag ordentligt förkylda, så vi tog en promenad i lagom takt runt klubbområdet. På vägen hem åkte vi och handlade medan Enrico väntade i bilen. När vi kom ut såg vi en bil med bakluckan öppen och två schäfrar som låg och sov djupt utan att bry sig om omgivningen, smålog och tänkte; undra vad de gjort innan för att vara så trötta och tysta… inte den vanligaste synen när man kommer i närheten av en bil med schäfer i. :-)


Bestämde mig för att smyga (utan att öppna låset med fjärrnyckeln) och se vad vår lilla herre pysslade med när vi inte var där… Han sov jättesött med huvudet snett liggande på framtassarna.
:-)


Ikväll tittade vi på Insider som handlade om extremavel av hundar… Synd bara att programmet var så kort och att de inte hann med någon riktig debatt. Ska fundera på det jag såg innan jag kommenterar något. :-)


Nu måste jag sova, för imorgon är det plugga som gäller från morgon till kväll.


Huvudansvar för kvällens kurs

På eftermiddagen förberedde jag mig inför kvällens kurs. Förra veckan delade Carina och jag på ansvaret vid genomgången av kvällens uppgifter. Efteråt kände jag att det blev lite rörigt både för oss och för kursdeltagarna. Vi måste tänka om – gör om, och gör rätt! :-)


Ikväll hade jag ansvaret för att prata om kvällens övningar och nästa vecka kommer Carina att ha huvudansvaret. När vi gått igenom kvällens övningar gick vi runt och hjälpte varje ekipage för sig, så att de kom igång medan resten av gruppen tränade på förra veckans övningar. Kvällen avslutades med passeraövningar och passivitet.


Det här kändes helt rätt! Efter kvällens kurstillfälle kände jag mig mycket nöjd och ser fram emot nästa vecka. Trots att det var andra gången hundarna var med så är de jättelugna, annars är det inte ovanligt att det kan ta några gånger innan den tillfälliga gruppen är bildad och hundarna kan koncentrera sig på husse/matte.


Gick en promenad med Enrico när jag kom hem även om huvudet kändes tungt och panodilens verkan gått över. Jag blir alltid sugen på att göra något med Enrico när jag varit på klubben och fixat med andras hundar. Jag hinner sakna honom, hur korkat det än låter. :-)


Ont i halsen

Känner mig hängig, utan matlust och ont i halsen. Får se om jag orkar gå till skolan imorgon. Viktigaste är att jag orkar hålla kurs med Carina på kvällen…

Kort stunds träning

Efter skolan gick Enrico och jag ut på gräsmattan utanför och tränade en stund medan vi väntade på att Mathias skulle bli klar och komma ut till bilen. Vi hann med att träna lite lägganden/ställanden/hålla  trä- och metallapportbock.


Åkte ut till klubben för en promenad i området. Jag hade baggenbältet och Enrico hade sin ruffwaresele. Efter halva sträckan joggade vi en ganska bra bit. Det kändes riktigt skönt. Det är många år sedan jag orkat jogga, så målet är satt; vi ska orka jogga 5 km i vår. :-) Kan låta enkelt i andras öron, men med tanke på mina extra kilon som jag burit på i många år och den dåliga kondisen så är första målet att orka jogga 1,2 km. :-) Måste testa det någon dag…


Kvällspromenaden gick i totalmörker ute på landet. Tänk att ögonen vänjer sig så snabbt! Vi passade på att skicka Enrico mellan oss, Mathias och jag. Enrico var supermotiverad. Snabb med bra ingångar och raka sättanden. Det är hans styrka, ingångarna och sättandena… utan störning. ;-)


Intressant kurs

Kursen som började idag är jätteintressant. Vi kommer att titta på .NET Assemblies, ADO.NET, .NET Remoting,  COM, COM+ och DCOM. Under första föreläsningen repeterade vi objektorienterad programmering. Oj, vad ringrostig jag kände mig. :-/ Men allt eftersom vi gick igenom det så trillade det på plats igen. Kursboken kom idag. Ska jag se till att läsa direkt och inte vänta till veckan innan tentan. :-)


Jag förstår inte varför studentbokhandeln på skolan har så dyra priser på böcker. Boken vi har under kursen kostar strax över 500 kr medan AdLibris tar 236 kr inkl. frakt för samma bok. Tror de att studenter är gjorda av pengar? Inte undra på att allt fler studenter väljer att skicka efter sin studentlitteratur…


Nu ska vi ut på en kvällsrunda med Enrico.


Lugnet före stormen

Idag har jag inte gjort någonting alls. Kommer att krypa ner i sängen tidigt och läsa lite och titta på film.


Imorgon bitti börjar en ny intressant kurs, Komponentteknologier M(icrosoft), på heltid på högskolan. Hoppas kursboken kommer med posten redan imorgon (beställde från AdLibris), så att jag inte hamnar efter i läsningen den här gången också. :-/ Fördelen med den här kursstarten är att jag från början är medveten om att den går på heltid. :-)


Nu måste veckorna planeras om jag ska hinna med allt jag tänkt mig…


Höstdagjämning

Idag är det höstdagjämning vilket betyder att dag och natt är lika långa. Nu går vi mot mörkare tider större delen av dygnet. Den här tiden på året tycker jag inte särskilt mycket om. Mörker för min del medför mindre energi och ett större sömnbehov. Det finns dock något vackert med hösten och det är då löven byter färg och trillar ner i backen så att man kan ta fina bilder på hunden då han ligger i lövhögen. :-) Efter det får det vara nog, då kan lika gärna snön falla och ligga kvar till slutet av mars. Så skulle det vara om jag fick bestämma. :-)


Var ute hos pappa idag med Enrico. Min kusin var på besök från Finland och med sig hade hon en kille (om det är hennes kille ska än så länge vara osagt :-)). Enrico skötte sig mycket bra. Lite ivrig i början då han ville hälsa, men sen var han lugn och sansad utan att vara för intensiv mot någon av besökarna. Visst märks det att han mognat en hel del...


Trött matte och vovve

Vaknade kl 05.00 imorse igen. Kunde inte somna om utan gick upp och skickade iväg ett par mejl innan jag gjorde ännu ett försök att somna, men gav upp vid kl 07.00. Åt frukost och satte mig vid datorn en stund. Enrico var trött, men tänkte ändå passa på att gå en promenad innan jag satte igång med hemtentan.


Innan promenaden tänkte jag vara schysst mot Enrico och göra rent öronen som såg fuktiga och lite geggiga ut. Fram med bomull och Pevaryl (mot svampinfektion). Enrico är lätthanterad när det gäller öron och klor, så det var snabbt överstökat. Kände mig något misslyckad då Enrico började se ut som ett kraschlandat flygplan om öronen, och att han fortfarande skakade på huvudet när vi var ute på promenaden.


Nu ligger han och drömmer på golvet bakom mig, fötterna springer och samtidigt som han småbuffar. Sött. :-) Jag önskade att jag kunde se vad han drömmer om när han springer så fort och vem eller vad han ser när han småbuffar i sömnen… Bra att han sover nu, för vid 15-tiden ska Karina och jag ut med hundarna. Enrico ska få springa med fröken Ellie.


---


Mathias kompis kom över för att hämta lite saker. Enrico höll sig ovanligt lugn och lyssnade på att han skulle hålla sig på sin plats i sovrummet trots att vi hade besök i hallen och han inte kunde se Mika. Framsteg. :-)


---


Enrico var helt slut efter promenaden med Karina och Ellie. När hundarna hoppade ur bilen drog de runt ett par snabba varv efter varandra i vanlig ordning, men sen var det så gott som stopp. Ellie ville gå tillsammans med mig och Karina istället för att jaga Enrico och tugga honom i halskråset. Det brukar vara lite mer fart i bruden när matte inte är med. :-)


Enrico är lös i magen så imorgon blir det risdiet.


Hemtentan i webbprogrammering

Hemtentan känns inte så svår, men bara för att jag känner så än så länge så kommer jag säkert att fastna ordentligt imorgon. :-)


Känner mig väldigt trött hela tiden... Hoppas det vänder snart för mörkret gör det inte lättare direkt.


Hemtentan ska vara inne kl 24.00 natten mot lördag, så imorgon kommer jag att sitta som gjuten framför datorn.


Några spännande dygn

Pratade med Sara (Morfars Kennel) idag. Dissy visar tecken på att det snart är dags att valpa. De små liven kanske ser dagens ljus redan under natten, men det kan även dra ut något på tiden. Spännande! :-) Måste ringa imorgon och höra hur det gått…

Inomhussök i källaren

Vaknade kl 05.20 i morse. Hade tydligen sovit klart, för det var omöjligt att somna om. Passade på att trängas ute i trafiken med alla morgontrötta pendlare. Tankade bilen, gick en promenad i området där affären ligger och handlade sedan frukost.


Läste igenom sidorna i kursboken – Nya allmänlydnad – som vi gav kursdeltagarna i läxa förra veckan.


Efter lunch gick Carina och jag en promenad med hundarna. Två mattar med kort stubin och hundar som drog, jättekul. :-/ Vet inte vad det var som gjorde det, men båda hundarna hade bråttom idag till skogen där det sedan gick något bättre. Vi hade 4 st hundmöten som jag tycker gick hyfsat. Enrico reagerade starkt, men sen var det snabbt över (innan hundarna var 15 meter bort stod han tyst och tittade på dem).


Hem med hunden och sen iväg till Carina för att förbereda oss inför morgondagens kurskväll. Det var bra att vi gjort en riktigt detaljerad planering innan kursstart, så att vi vet vad vi ska gå igenom inför varje kurstillfälle. :-)


Ikväll gjorde jag ett inomhussök med Enrico i källaren. Den här gången var det enkelt, kexet låg i cykelkällaren. Tänkte försvåra söket så att han får leta både högt och lågt. Sen kommer jag att avancera till vinden som har en hel del skrymslen och vrån. Bra med inomhusaktivering inför vintern. Det vore kul att prova på inomhussök på andra ställen som kan uppfattas som lite läskiga så att han får bättre självförtroende.


Nu måste jag sova, från och med imorgon har jag en 3-dagars hemtenta i webbprogrammering. Långa timmar framför datorn väntar…


Frukostproemnad

Frukostproemnad

Innan frukost har vi hunnit med att tanka bilen, handla frukost och gå en promenad.


Spår i repris

En av platserna där vi brukar aktivera Enrico är i närheten av en kraftstation. Där finns en perfekt traktorstig att gå på och skicka hunden mellan oss vid budföring. I slutet av traktorstigen kommer man fram till spåret, så ibland får vi tåget som störning. Där i andra änden finns även en äng som passar bra när man träna uppletande. Ända nackdelen är fästingarna… och haren han jagade för några veckor sedan. :-(


Efter promenaden med några uppletanden skulle vi åka hem, men Enrico hade bråttom förbi bilen och till den andra ängen där jag brukar lägga spår. Han hade bestämt sig, och matte åkte hund i kopplets längd, han skulle gå gårdagens spår igen! :-) Enrico var mycket noggrann idag och hade turen med sig att hitta några godbitar i spåret som han missat igår. Spårupptaget var klockrent. Efter att ha sett honom idag så blir jag sugen på att lägga upp en ordentlig plan på spårträning till hösten. Vore kul om vi kunde tävla till våren! :-)


Under kvällspromenaden i rocklundaskogen såg vi en tjej med två hundar, den ena i koppel och den andra var lös. Enrico reagerade något på dem genom att skälla några korta skall, men övergick snabbt till att bara titta nyfiket efter dem, när jag fortsatte att gå. Han lugnade sig ganska snabbt även om jag tycker att han varit mer uppstissad under senaste veckan. Han är understimulerad nu när han blivit frisk igen. Vi har inte kommit igång efter att han var hängig då han hade ont i nosen.


Började jogga smått med Enrico idag. Båda måste vänja sig sakta men säkert. Till våren hoppas jag att vi ska kunna springa spåret. Först var min plan att jag skulle få husse att springa med vovven, men Mathias får ont i knäna, så min plan sprack. :-)


Ingen reaktion än så länge

Enrico har inte kliat sig under dagen (bara för att jag skrev det så kliade han sig precis). Jag ser än så länge ingen stor reaktion på maten han åt hos syrran igår.


Full fart, med mycket spring i benen, var det i alla fall när vi var ute idag. Efter en kortare aktiveringspromenad fick Enrico gå ett näringsspår (så vackert man kan få ett matspår att låta). Vanligtvis har han inget annat än pinnar i sina spår, men idag ville jag att han skulle få det här spåret mer som huvudaktivering.


Veckan som kommer är helt smockfull, men sen ska jag ta mig tid att planera höstens träning och sätta lite mål inför våren. Jag är en av dem som fortsätter att träna hunden även under vintern, även om man då måste tänka igenom var man ska vara och vad man ska träna på. I vinter hoppas jag att träningsgruppen kan få tag på ett ridhus att träna i.


Besökte stugan

Under sommaren har syrran och hennes man letat efter stuga, och nu äntligen har de hittat en som passar. Om stugan ska renoveras eller rivas och byggas nytt för permanentboende, har de inte bestämt än.


Syrran, Mathias, jag och Enrico åkte ut för att ta en närmare titt på trädgården. Nycklarna får de inte förrän om en vecka, så vi kunde inte titta in i huset. Trädgården är igenvuxen, men den har potential. Både bakom och bredvid tomten finns lite skogsmark där vi kan aktivera hunden om vi skulle vilja det. :-)


Enrico verkade gilla tomten, där fanns det gott om plats att springa på. Tyvärr har de inget staket, men det kanske kommer i framtiden. När jag såg hur Enrico trivdes och la sig snabbt till rätta när vi satt och fikade på trappan, så önskade jag att det istället hade varit vi som flyttat till hus.


Efter stugbesöket åkte vi hem till syrran för att äta. Enrico fick av maten som fanns kvar hemma hos henne (Royal Canin MAXI Junior). Nu ska vi se om Enrico börjar klia sig när han ätit annat än allergifoder. Efter att hudutslagen försvunnit med antibiotikakuren så har han nästan inte kliat sig alls. Jag hoppas fortfarande på att det inte är vanlig foderallergi utan att det varit hormon och stressrelaterat, för då kan man göra något åt saken.


Uppdaterat

Jag har uppdaterat Enricos hemsida med 2 gamla dagboksinlägg... Nu ligger jag bara efter med 10 dagar som jag hade tänkt att berätta om. :-)

Enricos sjuka nos med akne

Enricos sjuka nos med akne

Givetvis ska jag visa Enricos sjuka nos... Mer om det här kommer jag att
skriva i hans dagbok på 
Enrico hemsida.

Enricos friska nos utan akne

Enricos friska nos utan akne

Efter Kefavet vet-kuren blev nosen bra igen.


Nu räcker det

Nu är det höst, och då vill jag slippa plocka fästingar på hunden. Efter dagens promenad plockade vi 6 st – 2 st satt fast och 4 st kröp på huvudet och bakbenet. Sedan i våras har vi markerat ett streck för varje fästing som suttit fast, krupit eller parat sig (dubbletter) på Enrico. Senare i höst/vinter får vi se hur många det blev under året.


Eftersom Enrico haft klåda så vill jag inte ha något fästinghalsband på honom. Känns onödigt att tillföra gift som kan förvärra klådan. Just nu, efter antibiotikakuren tycker jag att han knappt kliar sig alls. Hudutslagen är så gott som borta.


Det är så mysigt att sätta sig vid Enricos säng och dra handflatorna i stora cirklar över hela sidan (som när vi masserar). Han lugnar sig snabbt och ögonen blir som smala springor när han njuter. Favoritstället att bli kliad på är på baksidan av framtassarna strax ovanför trampdynan (mellanfoten), då slappnar han verkligen av.


Det märks tydligt att Enrico är frisk igen. :-) Nu orkar han mer och blir rastlös om det händer för lite...


Var på möte om SM2008 i bruks och IPO

SBKs Västmanlandsdistrikt anordnar SM 2008 i bruks och IPO, med Västerås som huvudort. Planeringen har startat. Jag ska vara med och planera/skapa en bra hemsida för evenemanget, och för information under planeringsstadiet. Känns som ett stort ansvar att skapa ett verktyg åt ledningsgruppen så att de får ut information till alla inblandade.


Planeringssidan måste skapas så fort som möjligt, medan sidan om evenemanget inte behöver vara uppe förrän vintern 2007/2008.


Trött, men nöjd

Kvällen gick rätt bra. Jag kan tänka mig att det blev mycket för kursdeltagarna, för det blev det för mig även om jag var en av dem som höll låda. :-) Nu tänker jag bara slappa en stund och försöka komma i säng tidigt, innan 12 med andra ord.


Tog ut Enrico på en snabbrastning. Han var superglad över att hans matte kommit hem. :-) Borde passa på att träna honom en stund i källaren, för han var väldigt koncentrerad på mig.

Nä, kudden skriker och skalmanklockan har ringt, imorgon är en annan dag. Då hinner jag nog få ner lite mer om Enrico.


Fjärilar i magen

Dagen blev inte som jag hade tänkt mig. :-/ Det blir många punkter på min lista som får flytta över till imorgon. Jag tror att det hänger på mina fjärilar i magen. :-) Känner att jag börjar bli nervös inför kvällens uppgift.


Har läst igenom dokumentet, som kursdeltagarna får med sig hem, och gjort små ändringar. Nu jobbar skrivaren på högvarv, 3 dubbelutskrivna sidor, 12 kopior (kursdeltagare + instruktörer).


Nu ska pappren häftas ihop, väskan packas, och sen ska jag förbereda mig och försöka få i mig något ätbart. På vägen till klubben måste jag komma ihåg att köpa med mig fika. Jag återkommer när jag kommit hem…


Idag får husse ha kvallitetstid med Enrico. :-)


Koppelpromenad med hundarna

Morfars Kennel väntar Lancashire heelervalpar. :-) Sara har varit på ultraljud med Ammy och Dissy idag. Ammy gick tom den här gången, medan Dissy väntar minst 3 st valpar vecka 39.

Imorgon ska Carina och jag starta en Grundkurs 1 på brukshundklubben. Jag ser fram emot det med skräckblandad förtjusning. :-)

Innan det var dags att sätta sig vid datorn och planera det sista inför kursen, tog vi en promenad i rocklundaskogen med hundarna. Det är så skönt att Enrico inte drar när vi går tillsammans. Första gången vi träffades under en promenad så drog Enrico jättemycket och jag var genomsvettig när vi kom hem. Efter den promenaden tänkte jag; aldrig mer. :-) Men skam den som ger sig, från andra gången så har han inte dragit särskilt mycket.

Enrico och jag och mötte Carina och Wolf vid bilen innan promenaden. Wolf studsade upp i luften och skällde uppfodrande och gjorde lekinviter mot Enrico. Både Carina och jag blev förvånade över att Wolf ville leka med Enrico! :-) I vanliga fall tvärstannar han om Enrico försöker få igång honom på en jaktlek… Ska bli intressant att se hur det är nästa gång killarna får springa lösa, Wolf kanske har ändrat sig och kan tänka sig att leka med Enrico. :-)

Ikväll var det dags att ta fram reflexselen på kvällspromenaden. Det är höst.


Vilken miss i planeringen

Jag har gått ett par dagar och tänk på att en av kurserna jag läser på högskolan ”har bråttom”. Idag kom jag på orsaken. :-/ Kursen går på heltid under 5 veckor och inte på deltid som jag trodde. Vilken miss i min planering! Så kan det gå när man är efteranmäld till en kurs man vill gå, som har studieplatser över.


Nu har jag med andra ord bråttom med båda kurserna om jag ska hinna med att lämna in mina uppgifter i tid. Ingen vila, ingen ro. Ikväll satte jag mig ner och skrev en detaljerad lista över vad som måste göras fram till fredag kväll. Känner på mig att hela helgen kommer gå åt att läsa om bloggdesign och programmering med ASP.NET. Intressanta och roliga ämnen, om man slapp känna sig stressad.

Nu tillbaka till böcker och rapporter…


Enricos dagbok

Blogginlägg som handlar om Enrico eller något annat hundrelaterat kommer att kopieras och läggas in i Enricos dagbok på hans hemsida (när jag kommit ikapp med den). Jag kommer inte att ta med eventuella kommentarer på blogginläggen som skrivs här, även om det hade varit trevligt att spara och ta med dem.

Du får gärna kommenterar inläggen ändå. :-)


Jag kommer att fortsätta berätta om Enrico från och med idag. Gamla dagboksinlägg kommer att uppdateras på hemsidan precis som innan. Ursäkta att jag fortfarande är lite osynkad med dagarna, men det kommer att lösa sig under hösten. :-)


Sluta inte besöka hemsidan bara för att bloggen kommit upp. :-) Bilder och annan information om Enrico kommer fortfarande att ligga på hemsidan, det är endast dagboksdelen som flyttat, om än tillfälligt.


Jag kommer även att blogga lite om min vardag som inte har med hunderiet att göra. Kolla kategorin om du vill slippa hundlivet eller vardagslivet, eller så läser du/skippar du båda. :-)

Nu måste jag gå ifrån datorn för att plugga…