Nu är Ulla här

Ja, vad ska man säga? Ulla är jättego :-), och Enrico har det jobbigt eftersom hon fortfarande luktar gott efter löpet. Vi får helt enkelt fortfarande hålla isär hundarna. Får hoppas att det blir bättre för varje dag som går. Det ska bli intressant att se om vi får sova något i natt, för just nu sitter Enrico och piper i hallen medan Ulla är i vardagsrummet med Mathias.


Det går bättre än förväntat att gå med hundarna på koppelpromenad. Visst skulle de vilja leka, men rätt hyfsat går det med tanke på att de aldrig gått tillsammans och att Ulla inte är så van med oss. Det kommer att bli rätt många promenader som vi tar tillsammans för annars blir det jobbigt för mig att gå 2 promenadsvängar för varje promenad. :-) Jag riskerar inte att få för lite motion i alla fall.


Hinner längta lite

Har börjat längta tills Ulla kommer. :-) Ska bli jättekul att ha henne som sällskap åt Enrico. Vi ska samtidigt passa på att träna koncentration med hundstörning med Enrico. Ulla kommer också få lite träning. Mathias och jag kommer att få gå promenaderna tillsammans, för det skulle bli en cirkus om jag försökte gå med båda hundarna samtidigt. :-) Ulla är van att ha sällskap av Nyha, men Enrico är van att gå ensam, så han skulle ha svårt att låta bli att leka på vägen…


Imorgon ska jag hem till Sara och hjälpa henne med hennes julkortsfotografering. Hon gillar att ställa upp julpynt + hundarna. I år ska även 1-åriga solstrålen William vara med. :-)


Fastnade i telefon med träningskompisen Åsa. Hmm, ska vi aldrig lära oss att prata korta stunder? ;-) Pratade vi kortare stunder så kanske jag vågade ringa oftare. Ser fram emot att sätta mig ner tillsammans med bl.a. henne och prata mer hundträning och framförallt träningsplanering. Just nu känns det som att det är det största problemet. Tränar jag så är det oplanerat och hattigt, och då kommer vi inte framåt utan bara tragglar gamla saker som vi redan är rätt hyfsade på.


På torsdag, innan vi ska hämta Ulla, måste vi sätta in mellanväggen i hundburen i bilen. Enrico gillar egentligen inte sällskap i buren, så mellanväggen känns nödvändig om hundarna ska samsas där bak i 14 dagar. När Enrico åkt tillsammans med fröken Ellie så sitter han och piper och skäller, något som han inte gör när han är ensam (utom om han ser en annan hund utanför… suck).


Något vi lyckats riktigt bra med

Vi har städskåpet i hallen vid ytterdörren. I skåpet har vi spikar som vi hänger upp halsband, koppel och reflexselen på. En av hyllorna är till för Enricos saker; bajspåsar, bomull, förstahjälpen saker, schampo, klotång, fästingplockare, tuggben och så vidare.


Idag gick jag till skåpet, med Enrico i släptåg, och hämtade klotången. Det kan ju vara ett tuggben eller ett kex som ska plockas fram, så det gäller att vara med. När han såg att jag tog fram klotången följde han direkt med till soffan i vardagsrummet. Jag satte mig på golvet och sa åt honom att hoppa upp på sin plats, han nosade på klotången och lade sedan ner huvudet på kudden. Så det var bara att börja klippa. Det är så lätt att klippa klorna på honom, helt utan bråk eller tvång. Givetvis fick han lite gottigt efteråt. :-)


Vi har lyckats riktigt bra med i alla fall en sak. ;-) Med förra hunden, Ike, var det bråk varje gång jag tog fram klotången och jag var svettig innan alla klorna var klippta.


Pratade med Nanne precis i telefon. Ulla kommer på torsdag till oss trots att Nanne och Roger reser imorgon. Ulla är i slutet av hennes löpperiod och det skulle bli jobbigt för Enrico att ha en villig fröken här i lägenheten. :-)


Allt om hälsa

Imorgon ska Nanne och jag på Älvsjömässan "Allt om hälsa". Det var oplanerat och det är det som är extra kul. :-) Vid vår ålder känns det som att personer är mycket mindre spontana. Allt ska planeras långt i förväg, vilket jag tycker är trist.


Valparna 8 veckor gamla

Valparna 8 veckor gamla


Har varit hos Sara och fotograferat valparna en sista gång innan leveransen på söndag. Liten pojke stannar kvar i kenneln tills vidare eftersom han hade ett kraftigt blåsljud på hjärtat. Han ska till en hjärtspecialist i mitten av december och sen får de se vart han flyttar.


Vilken fart det är på valparna nu. Det är riktigt svårt att få bra filmsnuttar och bilder på dem när de är utomhus. Inomhus kan man fortfarande begränsa området lite så att de inte kommer undan. :-)


Oj, nu märker jag att Enrico inte är hemma. Han fick tydligen följa med Mathias när han skulle iväg. Hmm… jag är nog ganska trött fortfarande. :-/


Jag ska nog fortsätta fundera på projektet med onlineanmälan för Västerås Brukshundklubbs tävlingar. Ju mer jag rotar i regler och funderar på hur jag vill ha det, desto mer komplicerat blir det. Det är en rolig utmaning att få det att fungera på ett bra sätt. :-)


Knasig matte

Den som känner mig, vet att det inte är ovanligt att jag vänder på dygnet. Det är inget Enrico uppskattar för då kan han bara slumra under natten och han är jättetrött hela nästkommande dag. Inte nog med att vi inte sov i natt, jag hade bokat tvättstugan kl 07.00 och givetvis fick Enrico följa med på en rastning första rundan ner till tvättstugan. När vi kom hem var det dags för en ovanligt tidig frukost och Enrico fick stanna hemma och sova medan jag gick ner till tvättstugan igen.


Åkte och köpte hundmat på Djurkliniken i Västerås. Hade ett 10-kort som det återstod att köpa en säck, för att få en säck gratis, så nu har vi 20 kg allergifoder hemma igen. Tänkte blanda det med det nya fodret som Enrico äter. Han kliar sig ibland, men jag vet inte om jag kan koppla det samman med det nya fodret. Just nu har det varit fuktigt ute och det har fastnat en massa smuts i pälsen, så det är egentligen dags att bada Enrico och se om klådan (för husbehov) försvinner. Han har inte fått tillbaka utslagen under magen, men han ser lite smutsig ut, dvs inte helt grisrosa hud som efter antibiotikakuren tidigare i höstas. :-)


Just nu är Enrico inne i en fällperiod. Det sticker ut tussar ur pälsen på honom på bakkroppen.


En mentalt tung månad

Jag har nog försökt att förtränga det, men nu måste jag erkänna att det är en mentalt tung månad trots en massa positiva saker som hänt. En vän hade ett dödsfall i familjen för ett par veckor sedan, en annan fick veta i måndags att hon fått bröstcancer. Alla dessa händelser får mig att tänka på min mamma. Årsdagen för hennes bortgång närmar sig. Det är snart 2 år sedan, men det känns som igår.


Om mindre än en vecka kommer Ulla hit och Nanne och Roger åker på en välbehövlig semester i värmen. :-) Det ska bli roligt att ha Ulla hos oss. Hoppas bara att hon hinner sluta löpa, annars blir det jobbigt för både oss och Enrico. Enrico är inne i en period då det mesta är otäckt. Gubbar som rör sig i skuggan, skuggor som rör sig på grindstolpar, något som prasslar, ja egentligen vad som helst. Känns som den femtioelfte spökperioden. Trodde att det skulle vara över nu när han är så pass gammal, men icke. Vore intressant att veta hur hans kullsyskon är. Han kanske är den ende fegisen i kullen, men någon ska ta den rollen med. :-)


Det är halt ute, men inte på grund av snö och is utan lera och nedfallna löv. Det ca 1 månad sedan som sista fästingen togs, så jag räknar med att den säsongen är över nu för i år. Jag ska sammanställa hur många fästingar Enrico hade under året.


ADVENTure Dog Conference 2006

Den 2 december ska jag och Gerd åka till Stockholm på ADVENTure Dog Conference 2006. Årets tema är Hundproblem ur olika vinklar – Orsaken, lösningen och marknaden. På förmiddagen kommer flera aktörer som erbjuder hjälp och lösningar att presentera sig.


De som kommer att presentera sig är Stefans hundtjänst (Stefan Fahlcrantz), IMMI (Kristina Mårtensson), Jeppe Stridhs hundägarskola (Jeppe Stridh), Canis hundskola (Maria Yttermyr), Svenska Brukshundklubben (Anne-Marie F:son Bjuggren) och Hundcampus (Lars Fält).


Barbro Börjesson var inbjuden men kunde inte komma då hon redan var upptagen på annat håll.


På eftermiddagen handlar det om en fördjupning i de vanligaste förklaringsmodellerna till hundproblem och då kommer vi att få lyssna på Sverre Sjölander, professor i zoologi, särskilt etologi (Rädsla ett naturligt beteende eller dålig mentalitet), Björn Forkman, docent i etologi (Inlärningsprinciper), Olof Lidberg, docent i viltekologi (Social struktur hos varg), Kerstin Malm, etolog (Empati och värderingar), Görel Nyman, veterinär (Smärta och beteende) och Linda Keeling, professor i djurskydd (Dålig välfärd).


Tittar man på startfältet och innehållet så kan inte dagen bli annat än lyckad! :-) Det här ser jag verkligen fram emot och det kommer att bli riktigt intressant. Tänk att jag missat tidigare år då det bl.a. handlat om Uppfödning ur olika vinklar 2004 och I hundens huvud 2005. Intressanta ämnen arrangören, HUNDutbildningsgruppen, tar upp och det bästa är att ämnena diskuteras ur olika synvinklar. Annars är risken att det blir en träff för ”klubben för inbördes beundran” och det är inte lika utvecklande.


Jag tar med papper och penna, och anteckna så fingrarna blöder. :-)

---

Var på ledningsgruppsmöte, inför SM 2008 i bruks och IPO, ikväll. Vi ska åka på turné bland lokalklubbarna i distriktet för att informera om hur långt planeringen kommit och ge medlemmarna en chans att ställa frågor. Samtidigt hoppas vi att fler vill vara delaktiga redan nu i planeringsstadiet.


Längre tid än beräknat

Skulle ta en kort paus från pluggandet och städa lite i mina mejl och fixa till filtreringen av inkommande mejl. Flyttade alla, drygt 12 000 st mejl, till inkorgen och började städa med hjälp av filtren. Hmm… det tog mer tid än jag tänkt mig och inte blev det riktigt så bra som jag hade tänkt mig heller… Måste fortsätta det här projektet senare. När det gäller mejl så är jag en riktig hamster som spar på så gott som allt utom spam… Ändring, tack!

Debutanthoppning

Emil på Pegasus
Emil, 7 år, på veteranen Pegasus.


Victor
Victor, 4 år, är med och hejar fram storebror.

Idag var vi och tittade på när 7-åriga Emil var med på en debutanthoppning med veteranen Pegasus. Ekipaget skulle över fem hinder på ca 20 cm. Emil var jätteduktig! Tess, Emils mamma, tävlar själv med häst och blev sugen på att låta Emil starts i nästa klass med något högre hinder, men Emil tyckte att det räckte med den starten han gjorde. :-)


Emil under och efter tävlingen. Supporterskaran på läktaren (lillebror, pappa och gudfar, mamma var nere på tävlingsbanan).


Enrico fick komma ut på en snabbrastning på stallområdet. Mycket dofter, men hästarna var mindre intressanta än hundflickan som var ute med sin matte. Efter tävlingen och en McDonaldslunch med familjen Holm, åkte vi till Mathias mamma och hälsade på. Hon hade kommit hem från Vietnam bara någon timme tidigare.


När vi kom hem så var hela gänget trötta så det blev en tupplur för mig, Mathias och Enrico. :-)


Valparna 7 veckor gamla

Valparna 7 veckor gamla

Nu är det bara 1 vecka kvar till leverans av Kennel Morfars stigakull. Vilken fart det är på valparna, nyfikna och fulla med bus. Jag tror att mamma Dissy tycker att det blir skönt när bäbisarna flyttar hemifrån.


Dagen efter utekvällen spenderade jag mestadels i sängen, även om jag inte var bakfull. :-) På kvällen åkte vi till syrrans stuga för att fika och spela kort. Det är tredje gången Enrico var där och han var lika avslappnad som hemma.


I morgon ska vi åka och titta på hästhoppningstävling för nybörjare. Mathias gudson, Emil 7 år, ska tävla för första gången och då måste vi givetvis vara där! :-)


Utekväll

Har varit hos Sara och fotograferat valparna. Lägger ut en bild imorgon. Nu ska vi ut med Enrico en sväng, sen är det duschen och en utekväll som väntar. Mathias åker till gudsonen Emil på hans födelsedag.

Det var länge sedan det blev en utekväll för mig. Ser fram emot den här, även om inte alla som blivit tillfrågade kunde komma. Av 10 stycken blir vi nog bara 4, men vi kommer att ha kul ändå. :-)

Goda nyheter igen

Det är alltid roligt när det går bra för mina kompisar och deras hundar. Jag vill gratulera Åsa med Grogg (Dough von Anjema, hovawart) som fått sitt röntgenresultat registrerat idag. Grogg har HD grad A och AD u.a.


Har glömt att nämna att Åsas Cider (Korad Ciara von Andwari, hovawart) blev parad den 4 november med TJH SUCH Blue v Schirninghof och om allt går bra så kommer valparna att födas i början av januari 2007. Valpkullen blir Kennel Bärsärks första. Jag önskar Åsa och Cider lycka till och hoppas att få se de små liven innan det är leveransdags.


Pratade även med Nanne. Hon hade varit hos veterinären idag med Nyha (Daleos Nyha, rottweiler) där de genomförde en ultraljudsundersökning. Nyha är dräktig med minst 2 stycken valpar. Valparna kommer att födas hos Kennel Daleos.


Kvällens promenad bjöd på många läskiga skuggor och människor som Enrico reagerade på. Känns som om han gått in i en ny spökålder trots hans ålder. Något kanske händer i både kropp och knopp när man snart fyller 3 år.


Hämtade ut tentan i kursen Komponentteknologier M

Att redovisa och opponera på andras projektarbeten tar mer energi än man tror, eller så är det den lektionssalen som har dålig ventilation. Varje gång jag varit på lektion i den salen, känns det som att jag bara vill gå hem och sova en stund för att få mer energi...

Känner mig energilös trots att jag har en massa roliga saker jag skulle kunna göra. Jag ska nog åka och sola imorgon på solarieöarna så att jag får lite piggelinfärg. :-)

Hämtade ut tentan som jag skrev för ca 1 månad sedan. Jag svarade på 6 av 9 uppgifter och gick efter 1 timme. Lämnade in så att jag kunde få max 25 poäng. Det kommer inte att räcka till godkänt tänkte jag och tyckte att det blir bra att se hur rättningen av mina svar går och att jag får repetera inför omtentan den 1 december. Repetition är kunspakens moder brukar man väl säga? :-)

Ok, hur gick det nu då? Jag fick 24,5 poäng och belv godkänd. Blandade känslor. Jag hade velat skriva om tentan så att jag kunnat repetera ämnet och fått ett VG, men nu får jag nöja mig med ett G och slipper tänka på omtentan... man kan inte alltid vara på topp. :-)


Understimulerad vovve

Vilken dålig matte jag varit senaste veckorna. :-/ Inte får vovven den stimulans han skulle behöva. Tur att Enrico har en husse som både vill och har tid att gå ut med honom. När jag hänger med så är det husse som gäller, för han gör roliga saker. :-)


Det är ändå skönt att perioderna då man har mindre tid inte är så långa. Till slut känner jag själv suget att få träna hund. Efter en sväng till klubben, där jag hjälpte Gerd en stund, och tog en kort promenad med Enrico träffade vi Anna-Karin från träningsgruppen. Hon och hennes sambo har tagit hem en dobermanntik på prov. Tiken verkade mycket intresserad av att samarbeta, så jag tror att det kan bli en kul tjej att jobba med. :-) Blir tiken, Sheeba, kvar så flyttar hon in hos Bobbo (Svart tax med bruna tecken). :-)


Körde en sväng till syrrans stuga för att stänga av värmen. Usch vad det var mörkt där ute! Jag är nog en betongjänta trots allt. Visst vore det skönt att bo på landet när det är vår, sommar och vinter med snö, men inte nu när det är mörkt och fuktigt. Flyttar vi ut på landet, då ska jag ha en till stor hund, annars vågar jag inte vara ensam hemma (Enrico är like feg som matte). ;-)


När vi kom hem gick Enrico och jag ner i källaren och tränade lite fritt följ (längs vägg eftersom han plogar och tränger lite), läggande och target med nosen på en petflaska som stod på golvet (början till framförgående). Enrico var supermotiverad, och då är det kul att träna!


Projektarbetet tar all min tid

Just nu hinner jag inte med annat än jobba med skolprojektet. I kväll hade vi ett möte på brukshundklubben om hemsidans framtid. Jag fick svar på en del frågor som gör att jag kan fortsätta med projektet som tänkt. Första fasen är att göra tävlings- och resultathanteringen enklare samtidigt som det kommer att bli möjligt att anmäla sig online. Även tävlingsekipagen kommer att kunna presentera sig och sina resultat på ett enkelt sätt...

Nu måste jag fortsätta jobba. Imorgon kl 12 ska jag lämna ifrån mig arbetet till opponentgruppen.


Det är nu arbetet börjar

Jag vill gratulera Nanne med Ulla och Carina med Wolf, som idag fick godkänt på anlagsprovet för blivande bevakningshundar. Ulla ska bli Bevakningshund medan Wolf ska blir Flygvapenhund.


Det är nu arbetet börjar och jag önskar er lycka till. Vi kommer nog att ses en del under er utbildning. :-)


Lite rastlös

I dag har Enrico varit lite rastlös... Tanken var att jag skulle utveckla det, men det orkar jag inte. .-)

Valparna 6 veckor gamla

Valparna 6 veckor gamla

Fotografering och vägning stod på schemat som vanligt. Nu tycker jag att man märker skillnad på hur pass modiga de olika individerna är. Det kommer givetvis att förändras, men en hane och en tik är lite mer framåt än de andra två. Det har inte blivit så mycket gosa av med valparna för min del eftersom tiden alltid går åt till att fotografera valparna eller fika. :-) Den här gången gick jag och lade mig i valphagen för att gosa lite. Valparna är nyfikna, klättrar på en, drar i håret och passar på att bita lite i örat med de sylvassa små piggarna i munnen som senare ska bytas ut mot riktiga tänder. Efter ett kort buspass somnade alla fyra i mitt knä. Så söta, så söta.


Innan fotograferingen av valparna fick Enrico springa en vända med Wolf. Enrico reste ragg hela vägen från manken ner till svansen så fort han närmade sig Wolf. Gick han däremot själv och nosade så åkte raggen ner. Nu tycker jag att Enricos hormonnivå är så gott som normaliserad. Han är osäkrare och känns stressigare i situationer som han tidigare tyckte var helt ok.


På kvällen var Mathias och jag tillsammans med några kompisar och lyssnade på Europe. Jag hade inga förväntningar över huvudtaget, utan ville bara uppleva ungdomens pudelrockare igen. :-) De spelade gamla godingar blandat med låtar från den nya skivan. Hade lyssnat på skivan i bilstereon och tyckte inte att det var särskilt bra, men nu när jag hört låtarna live så måste jag lyssna på skivan lite mer. I bilstereon kändes låtarna väldigt platta medan live var det ordentligt drag i den.  Stundtals måste jag erkänna att konserten var lite platt, eftersom tankarna hann med att flyga iväg och tänka på vardagen…


Fixar och trixar

Kvällen går åt att fixa och trixa med den nya datorn. :-) Program ska installeras, uppdateras och inställningar ska göras så att den ska kännas som min... I morgon är det dags att fotografera valparna igen...

Date med fröken Ulla

I morse träffade jag och Enrico, Nanne och Ulla. Vi träffades i en skog mellan Västerås och Sala så att ingen av oss behövde åka hela vägen. Enrico gillar Ulla eftersom hon gillar att springa ikapp. Först jagar den ena sen den andra. Ibland kan dock Enrico få för sig att sätta tassarna över Ulla, men det ska vi nog få bort. Det var andra gången de träffades och jag tycker att det går bra. Hundarna blev ganska trötta, men plötsligt såg jag att de sprang superfort genom skogen. Hmmm… Först kom haren, sen kom Enrico och sist men inte minst kom Ulla. :-/ Nu har Enrico lyckats jaga hare 2 gånger i vuxen ålder. Inte bra. När Enrico var kopplad så fick Ulla doften efter haren i nosen och stack efter. Första vändan i skogen tror jag att hon bara jagade Enrico utan att vara fokuserad på haren. Det får kanske bli långlina på fröken när hon är ute med oss, jag vill ju inte riskera att det händer henne något.


Efter daten sov Enrico gott hela dagen. Det enda han gjort är att äta och bli rastad. Nu efter kursavslutningen fick han en promenad för att somna om så fort vi kom hem. :-) Det är tröttsamt att träffa unga brudar.


Carina och jag hade kursavslutning på brukshundklubben idag. Vi hade 5 stationer där deltagarna fick jobba med sina hundar. Beroende på hur de lyckades poängsattes insatsen. Slutpoängen användes enbart till att bestämma ordningen då kursdeltagarna fick välja ut ett varsitt pris från prisbordet. Kvällen avslutades med fika och en enkät så att vi får en utvärdering av vår första kurs. Genomgående verkade kursdeltagarna mycket nöjda och det värmde. :-) Då känns det som att det är värt att engagera sig i en kurs och man blir sporrad att fortsätta!


Tillsist stannade några kursdeltagare kvar och tittade på filmen – om target övningarna vi hade spelat in med våra hundar – som de missat tidigare.


Sann lycka

Idag har jag beställt en ny bärbar dator! :-) Det kallar jag sann lycka. Det är värt att satsa ordentligt med tanke på hur många timmar jag sitter vid datorn varje dag. Nu hoppas jag att den hinner komma till helgen. :-)

HP PAVILION DV9072 C2D 2GB/240 DVDRW 17 # XPMCE

HP PAVILION DV9072 C2D 2GB/240 DVDRW 17#XPMCE

Måste bestämma mig snart

Min dator håller på att gå sönder helt. Minsta lilla knuff får strömkabeln att sluta fungera och batteritiden nu efter 4,5 år är kortare än 30 minuter. Jag har inte tid just nu att försöka bestämma mig för vad jag vill ha för dator efter den här. Bärbart igen vore bra, men inget som passar studentplånboken. Det smartaste vore att välja en stationär, mer dator för pengarna.

Hoppas bara att datorn håller under natten. Har en massa dokument som inte är klara som ska redovisas imorgon bitti i skolan. :-/ Sent ute igen. Borde ha hoppat över hemtentan förra veckan som snodde tre dagars arbete från projektet.

Nu måste jag fortsätta med projektet...

Längre budföringar

Det märks fortfarande på Enrico att han är trött efter besöket hos valparna. Samtidigt försöker vi att konditionsträna honom mer än tidigare. Innan har träningen mer varit korta pass med lydnadsmoment, små tricks hemma, i skogen eller på brukshundklubben. Som jag nämnt tidigare så måste både Enrico och jag få bättre grundkondition så att vi orkar mer.


Idag ökade vi avståndet vid budföringen. Första skicket gick jättebra. Andra skicket stannade Enrico och tvekade halvvägs och återvände till mig. Varför? Husse smög ca 10 meter bakåt utan att vi såg det och där gick tydligen gränsen för vad Enrico vågade sig på just nu. Vi får korta avstånd – med dessa 10 meter – och fortsätta träningen.


Om allt går enligt planerna så ska Ulla, Mathias favoritrottweiler, bo hos oss i 14 dagar medan Nanne och Roger åker till Thailand. Enrico och Ulla har inte träffats så många gånger så vi ska träffas några gånger till så att vi ser att det går bra med dem. Jag tror inte att det ska vara några problem. Enrico var dock lite burdus förra gången så att Ulla tyckte han var lite läskig, men jag hoppas att det blir bättre nu när vi träffas på onsdag. Det ska bli kul att känna av hur det är att ha två stora brukshundar hemma. Vi kanske till och med blir avskräckta från att skaffa oss en till hund i framtiden. ;-)


Nu har Enrico ätit den nya maten i snart 1 vecka. Ingen klåda än så länge. :-) Om han börjar klia sig så måste vi kolla vad det är som orsakar den, om det är för att han börjar bli smutsig eller om han fått utslag…


Först skogen, sen stugan

Vi vallade upp en stor ruta åt Enrico för ett uppletande. Trots vallningen tog han upp ett spår efter matte som senare ledde fram till föremålet. :-/ Nu får vi backa i träningen och börja med en uppvallad ruta på ca 10x50 meter så att han går ner ordentligt i rutan och jobbar på tillbakavägen. Det är kul att se att hunden håller sig inom den uppvallade rutan och vänder ca 1 meter utanför där området är slut.


Enrico fick några korta budföringar där mottagaren var utom sikte. Det gick jättebra. Han är snabb och bra ingångar, som vanligt. :-) Han är ivrig i början så pipandet måste vi jobba med. Lugn och stilla belönas med ett skick, annars får han sitta kvar tills han är lugn och tyst. Effektivt, inför andra skicket är han tyst och det går snabbare att komma iväg. Det lönar sig att göra rätt! :-)


Ute i skogen fick Enrico leta saker. Skillnaden mot uppletandet är att området är ovallat och mycket mindre och vi använder annat ord när han går iväg. Han tycker att det är jättekul, men det kan vara den här aktiveringen som stör hans uppletande. Vid uppletandet måste han gå ut hela 50 meter och leta på vägen tillbaka samtidigt som man vill att han går rakt ut… Mitt i letandet hör vi ett ordentligt brak ute i skogen. Första tanken blir att kalla in Enrico och koppla upp honom. Nästa tanke är att det kommer hästar med ryttare, men icke. Mathias hade en annan tanke; älg. :-) Då vaknade fegisen i mig och vi vände tillbaka till bilen…


Syrran och Manu kom och åt middag hos oss, sen åkte vi till deras stuga och fikade. Mathias hade inte varit inne i stugan tidigare och det var andra gången Enrico och jag var där. Lagom till att vi skulle åka hem så hittade Enrico en bra plats att ligga på där han hade full koll på vad alla gjorde…


Valparna 5 veckor gamla

Valparna 5 veckor gamla

Nu har valparna fått namn. :-) Namnen blev Morfars Stiga Ready (liten flicka), Morfars Stiga Garden (liten pojke), Morfars Stiga Park (stor pojke) och Morfars Stiga Villa (stor flicka). Enrico fick vara med inne i hundrummet utanför valphagen och titta. Två av valparna var intresserade av honom, men då tyckte Enrico att det blev lite jobbigt. Han vände bort huvudet, men när valparna fortfarande var intresserade av honom så valde han att gå bort därifrån. Han fick även nosa på den stora flickan medan hon var i Saras händer. När valpen slickade honom om nosen så backade han, valpar är lite läskiga. :-) Stiga Villa fick även stå och gå mellan Enricos framtassar medan han låg på golvet. Han tycker att det är lite konstigt med de små liven och det går bra i små portioner och korta stunder, men den vill ha egentligen få lite avstånd till dem…


När vi kom hem somnade Enrico som en stock. :-)


Hemtentan

Suck. Fastnade med hemtentan i 3,5 timmar på en uppgift. När jag startat om datorn och gjort exakt samma sak igen så fungerar det... Ibland är livet allt bra härligt. Nu är jag så trött i huvudet så det är ingen idé att försöka få något vettigt gjort.

I morgon är det dags att åka hem till Sara och fotografera Dissys valpar. Valparna har även fått namn nu och papprena är inskickade till SKK för registrering. God natt, hörs i morgon.

Årets första snö

I morse var gräsmattan utanför vit av snö, årets första här i Mälardalen. Det har varit några minusgrader under dagen, men det är inte temperaturen som gjort att det varit kallt utan blåsten.


Förutom skogsaktiviteter fick Enrico leta saker i cykel- och matkällaren. Är det kallt och eländigt ute så får man hitta på roliga saker inomhus istället. Vilket som fungerar bra för Enrico, han är nöjd bara han får göra något. :-)


Jag tror att vädret var en av orsakerna till att kvällens kurs endast drog 4 st av 10 st kursdeltagare. Vi tränade ute på planen som tidigare trots kylan. Under fikastunden fick deltagarna bläddra i olika hundtidningar och böcker om spår/sök/uppletande som vi hade med oss. Nästa gång är det avslutning. Kursens 10 gånger har gått fort. Jag är lite osäker på om jag kommer att hålla kurs i vår, men jag borde göra det nu när jag börjar bli varm i kläderna...


Hemtenta

Tisdag till torsdag den här veckan har jag hemtenta i Webbprogrammering med ASP.NET. En del att göra med andra ord. :-) Samtidigt ska jag förbereda en massa dokument i den nya projektkursen. Projektet jag ska göra i projektkursen är en webbapplikation för Västerås Brukshundklubb. Berättar mer om projektet längre fram. Många idéer har jag, men sen är jag inte säker på att allt är lika viktigt eller om jag hinner mad att fixa dem...